Manuele therapie

Manuele therapie in Almere

Manuele therapie is een erkend specialisme binnen de fysiotherapie. In de manuele therapie richten we ons op twee doelen die nauw met elkaar verbonden zijn:

  1. het beter laten functioneren van de gewrichten
  2. de lichaamshouding en bewegingen te verbeteren


De effecten van manuele therapie zijn meestal direct na de behandeling merkbaar, bewegen gaat gemakkelijker en er is vaak een afname van pijn.

Typische klachten die we kunnen verhelpen met manuele therapie:

  • Hoofd- en nekpijn, al dan niet i.c.m. met slecht kunnen bewegen van de wervelkolom
  • Nek- en schouderklachten, eventueel i.c.m. uitstraling naar de armen
  • Hoge rugklachten, al dan niet i.c.m. rib en borstpijn
  • Lage rugklachten, al dan niet i.c.m. met uitstraling naar de benen
  • Kaakklachten, al dan niet i.c.m. nekklachten
  • Bepaalde vormen van duizeligheid
  • Artrose (slijtage van gewrichten)
  • Heup-, knie-, enkel-, voet- of teenklachten
  • Schouder-, elleboog-, pols-, duim- of vingerklachten

Wat doet een manueel therapeut?

Door het toepassen van handgrepen aan het lichaam, herstelt de manueeltherapeut gestoorde gewrichtsfuncties in zowel de wervelkolom als in armen en benen. Vaak gevolgd door oefeningen. Hiervoor gebruikt de manueeltherapeut een aantal specifieke, passief mobiliserende of manipulerende technieken.

Meestal is zacht trekken aan of duwen tegen de lichaamsdelen voldoende. Soms vult de manueel therapeut deze behandeling aan met gedoseerde impulstechnieken. De gewrichten worden dan wat sneller bewogen. Daarbij hoort men soms een knappend of krakend geluid. Patiënten ervaren dit als een kortstondig vreemd gevoel, maar vinden het over het algemeen niet pijnlijk.

Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van oefentherapie, instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen. Het resultaat van de behandeling is daarmee voor een belangrijk gedeelte afhankelijk van uw eigen inzet.

Het Orthomotive team - Manueel therapeuten in Almere

Almeerse Manueel therapeut Orthomotive

Vincent Coppejans

Manueel therapeut MSc

Almeerse Manueel therapeut Orthomotive Ivar Slabbekoorn

Ivar Slabbekoor

Manueel therapeut MSc

Intake inclusief behandelplan

Bij een indicatie voor manuele therapie volgt een intake. Tijdens deze intake wordt u lichamelijk onderzocht en gaan we dieper in op de specifieke klachten. De manueel therapeut kijkt daarbij niet alleen naar de klacht zelf, maar onderzoekt tevens de oorzaken van de klacht. Ook bekijkt de manueel therapeut of u andere lichamelijke problemen heeft die toe te schrijven zijn aan de klacht. Aan de hand van de uitkomsten stellen we samen een behandelplan op, geven we een prognose en maken we een afspraak voor de eerste behandeling. Direct na de eerste behandeling hebt u duidelijkheid over de verdere behandeling(en).

Een eerste consult zonder verwijzing

Voor manuele therapie hoeft u, net als bij fysiotherapie, géén verwijzing van huisarts of specialist te hebben. Dit noemt men Directe Toegankelijkheid Fysiotherapie (DTF). U kunt zich direct bij Orthomotive aanmelden. Wij starten altijd met een screening, bestaande uit korte, concrete vragen en eventuele testen. Op basis van de resultaten en uw antwoorden, bepalen we of uw klachten eerst door de huisarts moeten worden bekeken. In dat geval neemt de betreffende manueel therapeut contact op met uw huisarts voor een verwijzing.

Maak vandaag nog een afspraak voor manuele therapie in Almere

Veelgestelde vragen

Een sportfysiotherapeut richt zich op de voorlichting, preventie en behandeling van sportblessures. Sportfysiotherapie is een specialisatie binnen de reguliere fysiotherapie.

Sportfysiotherapie wordt alleen vergoed voor mensen ouder dan 18 jaar vanuit de aanvullende zorgverzekering. Soms wordt dit ook voor een zeer beperkt bedrag vergoed vanuit de basisverzekering. Echter is dit per zorgverzekeraar verschillend. Wil je gebruik maken van sportfysio? Zorg dan dat je aanvullend verzekerd bent.

Tijdens het eerste consult worden uw klachten, wensen en behoeften in kaart gebracht. Aan de hand hiervan wordt er behandelplan op maat opgesteld. Heeft de fysiotherapeut aanvullende informatie nodig? Dan wordt er met uw toestemming contact opgenomen met uw huisarts of medisch specialist.