Dry needling

Dry needling

Dry needling in Almere

Bent u op zoek naar een dry needling service? Dan bent u bij Orthotmotive in Almere aan het juiste adres! Onze fysiotherapeuten zijn zeer bedreven in het geven van dry needling behandelingen en kunnen u helpen verlichting van uw pijn te krijgen. Dry needling is een relatief nieuwe behandeling waarvan is aangetoond dat deze zeer effectief is bij de behandeling van verschillende aandoeningen. Het is gericht op het uitschakelen van triggerpoints en het snel en langdurig ontspannen van de spieren.

Wat is dry needling

Dry needling is een behandeling die met heel dunne naaldjes de huid binnendringt. Deze naaldjes worden in het spierweefsel gestoken en stimuleren het om een plaatselijke reactie te veroorzaken. Dit kan helpen om pijn, spanning en andere symptomen te verlichten.

Orthomotive fysio praktijk voor dry needling
Dry needling behandeling

Het verschil tussen dry needling en acupunctuur

Het verschil tussen dry needling en acupunctuur is dat bij dry needling een droge dry acupunctuurnaald gebruikt wordt die in zogeheten ’triggerpoints’ van het spierweefsel worden gestoken. Bij acupunctuur worden naalden gebruikt die in de huid worden gestoken. Van dry needling is aangetoond dat het doeltreffender is dan acupunctuur bij de behandeling van verschillende aandoeningen.

Onze dry needling specialisten

Fysiotherapeut Orthomotive Joost Nagelmaeker

Joost Nagelmaeker

Fysiotherapeut MSc

Almeerse Fysiotherapeut Morteza Ahmadi

Morteza Ahmadi

Fysiotherapeut BSc

Almeerse fysiotherapeut Fysiotherapeut Orthomotive Jos Dekker

Jos Dekker

Fysiotherapeut MSc

Almeerse Manueel therapeut Orthomotive Ivar Slabbekoorn

Ivar Slabbekoor

Manueel therapeut MSc

Welke aandoeningen kunnen met dry needling behandeld worden?

Dry needling kan gebruikt worden voor de behandeling van een breed scala van aandoeningen, waaronder:

 • Rugpijn;
 • Pijn in de nek;
 • Schouderpijn;
 • Heuppijn;
 • Pijn in de knie;
 • Tenniselleboog;
 • Carpaal tunnel syndroom.
Orthomotive is lid van Zorgkaart Nederland
Vastzittende spieren triggerpoints

Hoe werkt dry needling?

De naalden die bij dry needling gebruikt worden zijn heel dun, zodat ze zonder veel pijn in het spierweefsel gestoken kunnen worden. Als de naald eenmaal op zijn plaats zit, wordt hij zachtjes rondgedraaid om de spier te stimuleren. Dit veroorzaakt een plaatselijke reactie die helpt om spanning en pijn te verlichten.

Hoe ziet een dry needling behandeling eruit

Een typische dry needling behandeling begint met een consult met een van onze fysiotherapeuten. Ze vragen u naar uw symptomen en je medische voorgeschiedenis om te bepalen of dry needling de juiste behandeling voor je is. Als dat zo is, geven ze je een korte uitleg over de behandeling en hoe die werkt.

Triggerpoints bij dry needling

Een triggerpoint is een klein, overgevoelig gebied in het spierweefsel dat pijn en spanning kan veroorzaken. Het wordt vaak ook wel gezien als een soort knoop in de spieren. Triggerpoints zijn een veel voorkomende bron van pijn en kunnen moeilijk te behandelen zijn. Dry needling is heel effectief bij de behandeling van triggerpoints en kan pijn en spanning helpen verlichten.

Tijdens een dry needling behandeling zal onze fysiotherapeut de gespannen spier aanprikken met een naaldje. Doordat met de naald de juiste triggerpoint aangeprikt wordt, ontspant de spier en ervaart u minder klachten. Er wordt dus geen vloeistof in de spier gespoten.

Wat is de oorzaak van vastzittende spieren

Er is niet één definitief antwoord op deze vraag, want er zijn veel mogelijke oorzaken van vastzittende spieren. Enkele van de meest voorkomende oorzaken zijn: 

 • Verwonding of trauma van de spier;
 • Herhaalde belasting of overbelasting van de spier;
 • Slechte houding of uitlijning;
 • Psychologische factoren zoals stress en depressie;
Orthomotive is lid van Branchevereniging Schoudernetwerk Nederland

FAQ - Veelgestelde vragen dry needling

Het inbrengen van het naaldje gebeurt in een gespannen spier. Dit klinkt vaak een stuk pijnlijker dan het daadwerkelijk is. Via het gericht aanprikken van de spier zorgt de behandeling doorgaans voor meer verlichting dan pijn. Zo wordt er tijdens de behandeling snel en langdurige ontspanning van de spieren gerealiseerd.

De naalden in het lichaam zorgen dat de triggerpoints ontspannen. Enkele voordelen die hieruit volgen zijn: verlichting van pijn, verminderde spanning en een gevoel van opluchting na de behandeling.

Het antwoord op deze vraag is moeilijk te kwantificeren, want de tijd die nodig is voor dry needling om te werken varieert van persoon tot persoon en van de aandoening die behandeld wordt. Veel mensen melden echter dat ze al na één behandeling een gevoel van verlichting ervaren. Weet u niet zeker of u de fysiotherapie vergoed krijgt? Neem dan contact met ons op en dan zoeken we het samen voor u uit.

Triggerpoints kunnen in elke spier in het lichaam zitten, maar ze komen het meest voor in de nek, schouders, armen of rug. Als u pijn en spanning ervaart en verlichting wilt vinden, neem dan contact met ons op.

Ja, regelmatig dry needling is veilig als het door een gekwalificeerde fysiotherapeut wordt uitgevoerd. Onze therapeuten zijn ervaren in het opsporen en behandelen van triggerpoints met dry needling, en ze zullen altijd voorzorgsmaatregelen nemen om uw veiligheid te garanderen. Als u zich zorgen maakt of vragen hebt, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Dan gaan we samen in gesprek en gericht op zoek naar de beste behandeling voor jou.

Een dry needling behandeling wordt vergoed als u aanvullend verzekerd bent. Twijfelt u of u hier recht op heeft? Neem dan gerust contact met ons op. Dan zoeken we het samen voor u uit.

Maak vandaag nog een afspraak voor dry needling in Almere