Schouderrevalidatie

Massage

Schouderrevalidatie in Almere

Heeft u onlangs een schouderoperatie ondergaan of kamp je met schouderklachten? Dan is schouderrevalidatie in Almere wellicht datgene wat u nodig heeft. Zeker na een schouderoperatie is het van belang dat u een revalidatietraject doorloopt.

Hierdoor is de kans op herstel namelijk vele malen groter. Zowel de chirurg als de fysiotherapeut zijn bij het revalidatieproces betrokken. Mede dankzij deze nauwe samenwerking kan er een revalidatietraject op maat aangeboden worden. 

Kampt u met schouderklachten of staat er een schouderoperatie gepland? Maak dan een afspraak. 

Fysiotherapeut Orthomotive Joost Nagelmaeker

Joost Nagelmaeker

Fysiotherapeut MSc

Almeerse Fysiotherapeut Morteza Ahmadi

Morteza Ahmadi

Fysiotherapeut BSc

Almeerse fysiotherapeut Fysiotherapeut Orthomotive Jos Dekker

Jos Dekker

Fysiotherapeut MSc

Almeerse Manueel therapeut Orthomotive

Vincent Coppejans

Manueel therapeut MSc

Almeerse Manueel therapeut Orthomotive Ivar Slabbekoorn

Ivar Slabbekoorn

Manueel therapeut MSc

Revalideren na een schouderoperatie

Na een schouderoperatie kan schouderrevalidatie het herstel bevorderen. Een fysiotherapeut ondersteunt u bij het doen van oefeningen en geeft u waar nodig adviezen over de belastbaarheid van uw schouder. Het is belangrijk om te weten dat fysiotherapie ook voorafgaand aan een schouderoperatie al van belang kan zijn. Wanneer een fysiotherapeut u begeleidt tijdens het voortraject, gaat u met een zo goed mogelijk functionerende schouder de operatie in. 

Het traject wat u doorloopt bij schouderrevalidatie is mede bepalend voor het succes van de schouderoperatie. Met betrekking tot schouderrevalidatie in Almere zijn er verschillende revalidatietrajecten die doorlopen kunnen worden. We hebben ze hieronder voor u op een rij gezet. 

  • Pees operatie
  • Alle mogelijke vormen van schouderprotheses
  • Stabiliserende operaties
  • Operaties aan het AC gewricht
  • Revalidatie na een spierscheur in de schouder

Pees operaties

Na een pees operatie aan uw schouder zal u de eerste 6 weken een anti-rotatie sling moeten dragen. Het is voor de hechting van de pezen namelijk belangrijk dat u uw schouder niet actief beweegt. Na deze 6 weken mag u uw schouder langzaamaan op geleide van de eventuele pijnklachten weer gaan belasten. De schouderrevalidatie bij een pees operatie is er op gericht om de bewegingen van de schouder langzaam op te pakken totdat u uw schouder weer volledig kunt bewegen. Het is belangrijk dat u er rekening mee houdt dat dit minimaal 12 weken duurt. Samen met uw fysiotherapeut bouwt u het dragen van de sling af en staat het herstellen van de spierkracht in uw schouder centraal. 

Alle mogelijke vormen van schouderprotheses

Soms kan het plaatsen van een schouderprothese noodzakelijk zijn. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer u last hebt van functieverlies als gevolg van letsel aan de pezen in uw schouder of slijtage. Ook bij aanhoudende pijn in uw schouder is een het plaatsen van een prothese soms de enige oplossing. Na de ingreep is in de eerste 6 weken voorzichtigheid het belangrijkste. Samen met uw fysiotherapeut zal u tijdens deze fase passieve oefeningen doen. Hierbij is het belangrijk dat u geen spieren aanspant. Vervolgens gaat u tussen de 7 en de 12 weken na de ingreep werken aan het terugkrijgen van de spierkracht. Tussen de 3 en de 6 maanden na de ingreep wordt er gewerkt aan het optimaliseren van de kracht en het hervatten van alle dagelijkse activiteiten. 

Stabiliserende operaties

Na een stabiliserende schouderoperatie mag u de eerste 6 tot 12 weken niet alle bewegingen maken. U moet onder andere alle draaibewegingen en bewegingen boven een hoek van 90 graden vermijden. Na de 12 weken gaat u samen met uw fysiotherapeut aan de slag om de bewegingen van uw schouder te optimaliseren zodat u uiteindelijk uw schouder weer kunt belasten en uw werkzaamheden waar mogelijk weer uit kunt voeren. Schouderrevalidatie neemt vaak veel tijd in beslag om een zo optimaal mogelijk resultaat te kunnen behalen. 

Operaties aan het AC gewricht

Er is niet één definitief antwoord op deze vraag, want er zijn veel mogelijke oorzaken van vastzittende spieren. Enkele van de meest voorkomende oorzaken zijn: 

  • Verwonding of trauma van de spier;
  • Herhaalde belasting of overbelasting van de spier;
  • Slechte houding of uitlijning;
  • Psychologische factoren zoals stress en depressie;

Revalidatie na spierscheur schouder

De schouderrevalidatie na een een spierscheur in uw schouder neemt zo’n 4 tot 6 maanden in beslag maar kan ook 9 maanden duren. De eerste weken is het belangrijk uw schouder zoveel mogelijk rust krijgt zodat de afgescheurde pees weer vast kan groeien. Na deze rustperiode gaat de fysiotherapeut samen met u aan de slag om de spierfunctie en beweeglijkheid van uw schouder te herstellen. Na 3 tot 6 maanden zal u over het algemeen uw dagelijkse activiteiten weer kunnen hervatten. 

Schouderrevalidatie bij Orthomotive in Almere

Wanneer u op zoek bent naar een schouderfysio in Almere die gespecialiseerd is in schouderrevalidatie, bent u bij Orthomotive aan het juiste adres. Onze fysiotherpeuten gaan samen met u aan de slag om weer pijnvrij door het leven te gaan. Het is wel belangrijk om te weten dat een schouderrevalidatie traject een intensief traject is waarbij het uitvoeren van uw dagelijkse bezigheden zonder pijn en belemmeringen centraal zal staan.

Omdat het traject zo intensief is, vinden we het belangrijk dat u een fysiotherapeut kiest waar u zichzelf prettig bij voelt. Een vertrouwensband met uw fysiotherapeut bevordert immers het herstel. Maak direct een afspraak wanneer u wilt weten wat schouderrevalidatie bij Orthomotive in Almere voor u kan betekenen. 

Veelgestelde vragen

Na een schouderoperatie duurt de schouderrevalidatie zo’n 6 tot 12 maanden. In de meeste gevallen is het gewenste eindresultaten na 9 tot 12 maanden bereikt.

Schouderrevalidatie bij Orthomotive wordt vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering. Wat u precies vergoedt krijgt, is afhankelijk van uw sitautie. U kunt altijd contact met ons of uw zorgverzekeraar opnemen wanneer u wilt weten wat u met betrekking tot schouderrevalidatie vergoedt krijgt.

Heeft u last van chronische- of acute schouderklachten of heeft u onlangs een schouderoperatie ondergaan? Dan komt u in aanmerking voor schouderrevalidatie. Aan de hand van het klinisch beeld wordt er een individueel behandelplan opgesteld zodat op uw tempo de belastbaarheid van uw schouder vergroot kan worden met als doel het verbeteren van de schouderfunctie.